duminică, 20 februarie 2011

Jurnal Calatorie : Vienna, Austria


Scurta istorie :

fondata in jur de 500 BC a fost o asezare Celta. In  15 BC a devenit oras de frontiera roman pentru a proteja imperiul de triburile germanice.

In 1440 a devenit capitala imperiului Habsburgic.

Vienna a fost un obstacol pentru Otomani in sec 16 si 17.

Sec 18 a marcat construirea sau remodelarea cladirilor in stil Baroc. Nobilimea a inceput sa construiasca in imediata apropiere a Vienei ( Palatul Schonbrun).

In 1804 devine capitala imperiului Austriac si ulterior capitala imperiului Austro – Ungar. Arta si muzica clasica au avut anii de aur in acea perioada.

Imparatul Franz Joseph a demolat in 1858 zidurile cetatii pentru a construi Ringstrasse.

In sec 20 Vienna devine al 6-lea cel mai mare oras din lume si centrul stilului Jugenstil. Imperiul Austro-Ungar se destrama la finalul primului razboi mondial.

Grav avariata in timpul celui de-al 2 razboi mondial a fost reconstruita in 50 si 60 pentru a deveni in 2001 monument UNESCO.

Info de baza :
  • populatie de 8 mil locuitori
  • limba oficiala Austriaca
  • ora locala GMT+1
  • religie majoritara Catolici aprox 50%
  • oras sigur cu rata a criminalitatii scazuta
  • preturi : bere locala 3.20 eur / Hamburger 3 eur / benzina 1.2 eur / cafea 1.8 eur
  • retea de electricitate la 220v
  • moneda oficiala EUR
  • majoritatea barurilor si restaurantelor au zona pentru fumatori
  • bacshisul oficial este de 10%
  • verile sunt calduroase si iernile geroase
  • sectoarele din Vienna sunt : centru, Prater, Naschmarkt, zona Mariahilfe si zona de centura.
Cum ajung acolo ?
Cu avionul ( pe aeroportul Schwechat care se afla la 20 km SE de oras ) sau masina. Cel mai indicat mijloc de transport in comun spre centru este trenul de la aeroport ( CAT in aproximativ 16 minute ).

Cand ma duc acolo ?
 Cel mai frumos este in perioada sarbatorilor de iarna ( Craciun si Revelion ). Acest oras este renumit pentru Craciunul vesel si superbele piete de craciun, care dureaza din noiembrie pina in ianuarie. Festivitatiile incep cu venirea lui Mos Nicolae se continua cu concertul Craciunului si cel de anul nou.

Cazarea
Un hotel pozitionat relativ central de 2/3* costa in jur de 60 eur / noapte, un hotel de 4/5* costa undeva peste 120 eur / noapte, iar un hotel deluxe aproximativ 300 eur / noapte.

Program propus 3 zile

Incepem traseul din orasul vechi din fata Ringului, construit de Franz Josif. Ne indreptam spre Ministerul de razboi, Opera, Palatul Hofburg, Monumentul eroilor, Muzeul de istorie naturala, Muzeul de arta, Parlamentul, Primaria, Burgtheater si incheiem cu Catedrala Sf. Stefan . Seara va recomandam sa va delectati la cafenelele din centru.

A doua zi urmeaza vizitarea Palatului Belvedere urmat de Palatul Schonbrun cu gradinile si zoo-ul magnific. O experienta interesanta ar fi un concert de camera la Palat - care se organiseaza in fiecare seara.

A treia zi - Vienna moderna, Donau City cu sediul ONU, turnul Dunarii si sediul Agentiei pentru Energie Atomica. O alta atractie ar fi cele 2 bulevarde comerciale  Karntnerstrasse si Mariahilferstrasse.

Bucataria
Cele mai comune meniuri includ Vienner Schnitzel. O masa costa intre 15 – 25 eur / persoana. Vienna mai e renumita si pentru cafenele care servesc prajituri de epoca.

Transport
Centrul este indicat sa se exploreze pe jos cu toate ca exista un sistem eficient de metrouri ( U-bahn )









Cafenele :
O adevarata legenda...D-ul Hawelka la cei 99 de ani inca isi saluta clientii la intrare. Este bine sa eviti weekendul cind vin grupuri mari de turisti.
Construita in Jugend stil te primeste intr-un ambient relaxant. Poti savura o carte sau purta o conversatie in liniste cu un amic. Tot aici se organizeaza concerte si lecturare din diferiti autori.
Deschisa prima data in 1880 si fiind localul preferat pentru multi artisti si cantareti.Mesele de poll si cekul sunt punctele forte care o diferentiaza de restul localurilor.

Sftaturi :

Este normal pentru un client sa stea citeva ore pentru a citi ziarul .
O data cu cafeaua se serveste si un pahar de apa for free.
Multe cafenele clasice au seara muzica de pian.
Studiaza bine tipurile de cafea inainte sa comanzi, “ O cafea ” nu-l va lamuri pe chelnar.

Restaurante
Daca simti nevoia sa maninci traditional, cu mana, atunci acesta este restaurantul potrivit. Infintat in sec 16 are ca specialitate coaste la metru.
Rustic, traditional si fermecator...aici puteti servi un schnitzel traditional vienez si un vin de casa bun.
Indiferent ce vei comanda poti fi sigur ca va fi oversize, dar nu si pretul.
  • Turkis / 10:00 – 24:00 ( Mariahilferstr. 31 )
Daca doresti ceva bun de la “ turc ” te duci aici. Un Kebab delicios intre cumparaturi. Incerca sosul picant.

Sfaturi :
  • trebuie sa incerci un Wiener Schnitzel
  • un strudel cu mar este tipic Vienez
  • supa crema de dovleac este o delicatesa
Cluburi
Club foarte cunoscut cu DJ de talie mondiala. Ai grija la tinuta, mergem pe ceva semi elegant.
Fiind mai micut este recunoscut pentru atmosfera si interactiunea intre oameni. Se spune ca serveste cei mai buni hamburgeri din oras...
 
Sfaturi utile generale :

  • U Bahn zilnic intre 05:00 – 00:30 / in weekend non stop
  • daca ratezi U Bahn-ul poti lua un autobuz de noapte care opereaza intre 00:45 si 05:00
  • biletele de tramvai costa 1,8 eur / drum. Daca ai de gand sa faci mai multe drumuri recomand un bilet de 1 zi care costa 5,7 eur. Mai poti opta pt bilet de 48 h care costa 10 eur sau bilet de 72 h care costa 13,60 eur. Biletele trebuie validate inainte sa urci. Achizitionarea biletelor se face din statiile de U Bahn sau autobuz.
  • Copii pina la 6 ani calatoresc gratuit
  • Vienna card iti ofera 72h de transport gratuit pe mijloacele de transport in comun si peste 200 de discounturi pentru muzee, concerte, cafenele, etc.

- in piata de Craciun gasesti decoratiuni de pom, jucarii de lemn, vin fiert, prajituri cu miere, turta dulce si obiecte artizanale.
- incerca de la tarabe clatite cu cartofi si Gluhwein.
- in piata Neuer Markt poti lua lectii gratuite de vals in perioada sarbatorilor de iarna, care le poti pune in practica la peste 300 de baluri organizate in luna ianuarie.


vineri, 18 februarie 2011

Jurnal Calatorie : Praga, Cehia


Praga este unul din cele mai vizitate orase din Europa ( gasesti turisti de toate virstele pe strazile sale ). Orasul este strabatut de riul Vltava, riu care imparte orasul in 10 districte. Este o reala placere sa te plimbi pe strazile acestuia fara un scop anume.

Un oras plin de viata, istorie si mister. Cind vezi pentru prima data orasul poti doar sa te miri, parca este dintr-un fim. In timp ce multe orase europene au schimbat " lookul " Praga a ramas la fel.

Sunt necesare cam 3 zile pentru a explora in mare orasul vechi. Trebui sa iti faci timp sa treci peste podul Charles, sa vizitezi cartierul evreiesc, castelul si catedrala St. Vitus.

Daca vorbesti limba engleza te descurci fara nici o problema ( daca sti 2-3 cuvinte in ceha localnicii apreciaza desigur ).



Program propus 3 zile in Praga


Iti recomand sa incepi turul pietonal din piata primariei la ora fixa pentru a admira spectacolul oferit de catre figurinele care ies din orologiu. Continuam peste celebrul pod Carol si ne oprim sa admiram statuia Sf. Nepomuk si o panorama superba a riului Valtava. Tot aici puteti admira operele diversilor artisti, cumpara bilete pentru un concert sau discuta despre o plimbare cu vaporasul. urmatorul punct de atractie va fi cea mai frumoasa biserica baroc din Praga, Sf. Nicolae. Plimba-te in voie pe strazile pietruite, cu galerii, curti medievale, muzee si biserici istorice. Seara o plimbare cu vaporasul te va relaxa.

Continuam a doua zi traseul catre cel mai important obiectiv, castelul din Praga, unde astazi se afla presedentia. In curtea castelului putem vizita : catedrala Sf. Vitus ( accesul este permis incepind cu ora 12:00 ), ulita de aur, muzeul jucariilor, sala cavalerilor, galeria Rudolf, biserica Sf. Gheroghe si turnul negru. La iesire vizitam palatul Lobkowicz.

Urmatoarea zi incepem cu biserica Lady of Tyn, cartierul evreiesc cu cele 5 sinagogi ( cimitirele si mediteaza la scriitorul Franz Kafka ) si turnul pulberii. Continuam catre piata Wenceslas, muzeul de arta decorativa, iar iubitorii de cumparaturi vor fi bine primiti de magazinele din strada Panszka sau de Moll-ul Palladium.

Daca vrei sa meditezi asupra celor vazute in ultimile 3 zile poti sa savurezi o priveliste panoramica a Pragai din virful turnului de observatie construit in sec 19 pe dealul Petrin ( aici ajungem cu funicularul ).

Cum ajung acolo ?
Aeroportul Ruznye din Praga se afla la 10 km de oras. Un taxi te costa aproximativ 16 eur pina in centru si drumul dureaza 20 minute.

Cand ma duc acolo ?
Din mai pina in iunie temperatura este ideala pentru a vizita acest superb oras. Tot atunci aici se intilnesc cele mai mari orchestre din lume, pentru legendarul festival al primavarii. Piata de Craciun din Praga ( cu celebra sunca si vinul specific ) sunt un alt must see.

Cazarea
Un hotel decent,curat si servicii bune este undeva la 45 eur / noapte iar un hotel intr-o locatie centrala 120 eur / noapte. Hotelurile luxoase cu priveliste spre centrul istoric te costa 230 eur / noapte.

Bucataria
Peste tot in oras intilnesti atit restaurant cu specific international cit si cu specific traditional ( Stoleti este foarte dragut ).

Unde mancam ?

 - Cervena Tabulka sau " masa rosie " unde poti servi delicatese locale. Trebuie mentionat ca are o colectie impresionanta de vinuri. Iti recomand sa faci rezervare din timp. ( www.cervenatabulka.com )

- Radost FX sau un all in one impresionant : cafenea, galerie de arta, restaurant si la subsol un club foarte misto. Este recomandabil pentru cei care iubesc mincarea mediteraneana. ( www.radostfx.cz )


Unde ne cazam ?

- hotel Prague Inn este situat la 400 de metri de piaţa oraşului vechi, Hotelul Prague Inn se află în renumita Piaţă Wenceslas. Staţia de metrou Mustek se găseşte lângă proprietate. Tarif de la 59 eur / noapte.           
www.hotelpragueinn.cz


- hotel Julis este situat chiar în Piaţa Wenceslas din Praga, Hotelul Julis dispune de piscină interioară încălzită şi centru de fitness modern. Tarif de la 53 eur / noapte.  http://julishotelprague.priorguest.com

- Art Deco Imperial este un hotel de lux din inima oraşului Praga adăpostit într-o clădire Art Deco datând din 1914, fiind recent redeschis după o renovare completă. Tarif de la 105 eur / noapte.                         
www.hotel-artdeco-imperial.com


Transport
Se pot cumpara din aeroport bilete pentru mijloacele de transport in comun ( 24 h = 2 eur ).

Sfaturi utile
-          Atentie daca te asezi la masa in centrul istoric la cafenele sau circiume, esti taxat suplimentar fata de  prêtul afisat care presupune consumatie in picioare
-          Evita weekendurile, orasul va fi sufocat de vizitatori
-          Nu rata concertele de camera ale tinerelor talente
-          Nu rata spectacolul oferit de orologiu din centru la fiecare ora fixa



Jurnal Calatorie : Venetia, Italia


Program propus pentru Vizitarea inulei Venetiei si imprejurimilie acesteia ( 2 zile ):

Ziua 1 Incepe vizita din punctul de interes maxim al insulei Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Muzeului Correr, Turnul cu ceas, biserica Santa Maria della Salute. faceti o plimbare pe stradutele Ventiei si pe podetele acesteia - dintre cele mai renumite este - Puntea Suspinelor. si luand o gondola sau un taxi vaporetto veti putea admira si canalele : canalul Giudecca si Canal Grande veti putea trece pe sub podul Academiei, Rialto si Scalzi.

Ziua 2: o incursiune pe insulele invecinate Venetiei cu vaporasul faceti o croaziera în laguna vizitând Insula Burano, unde veti putea admira vestitele dantelarii venetiene si biserica San Martino Vescovo, apoi insula Murano, unde se gasesc vestitele "fornace" de fabricat sticla si oglinda venetiana unde se poate merge la un  atelier de sticlarie, puteti sa va cumparati diferite obiecte din sticla de murno, sa nu ratati vizitarea bisericilor Santa Maria si San Donato.

Cum ajung acolo ?

Cel mai indicat ar fi cu avionul, pe aeroportul Marco Polo din Venetia sau varianta low cost pe aeroportul din Treviso care este la aproximativ 30 km de Venetia.


Se mai poate opta pentru varianta individuala ( cu masina in functie de distanta pana la destinatie ) sau excursii organizate de agentiile de turism.


Din aeroport sunt autobuze pana in Piazzale Roma. O alta optiune mai costisitoare ar fi un taxi pe apa pana in centrul Venetiei.



Cand ma duc acolo ?

- multe persoane aleg primavara sau toamna datorita mirosului specific si renumit in luniile de vara.
- iarna piata San Marco este posibil sa fie inundata ( un atu ar fi posibilitatea de a te plimba cu gondola prin piata San Marco ).
- celebrul carnaval atrage anual un numar impresionant de persoane si are o traditie straveche.




Cazarea


La un hotel oarecare de 3* pozitionat in centrul turistic in mod normal in jur de 50 eur/ camera / noapte ( in timpul festivalului pretul este in jur de 100 eur / camera / noapte ).

Bucataria

este specializata in peste si fructe de mare cu o influenta care reflecta trecutul comercial al orasului ( rodii, nuci, struguri ).


Transport

cel mai util mijloc de transport ( autobuz pe apa ) este vaporetto - linia 1. Centrul orasului este indicat si o reala placere de explorat pe jos. Un mijloc de transport unic si un must do este plimbarea cu gondola ( un vin pentru gondolier il determina pe acesta sa faca o demonstratie de canto - o sole mio ).


Sfaturi utile

- cumpara un Venice card cu transport gratuit 1, 3 sau 7 zile, acces la muzeul municipal si diferite alte reduceri.
- viziteaza San Marco dupa masa ( datorita grupurilor este foarte aglomerata dimineata ).
- merita sa vizitam insulele Murano si Burano renumite pentru sticla fabricata acolo.