luni, 4 iulie 2011

Jurnal Calatorie : Istanbul, Turcia

Chiar daca Ankara este capitala Turciei, Istanbulul este recunoscut ca fiind cel mai mare oras. Denumirea initiala Constantinopol a fost data de Imparatul roman Constantin, iar numele de Istanbulul il primeste dupa cucerirea imperiului Bizantin de catre Otomani.

Cum ajung acolo ?

O cale de acces importanta este aeroportul international Ataturk. Un autobuz leaga aeroportul de piata Taksim ( centrul modern ) dureaza 30 min si costa aprox 2 eur / pers.

Cand ma duc acolo ?

Recomandabil in aprilie datorita cerului senin si temperaturii medii de 15 grade ( in lunile de vara expresia " te topesti de cald " primeste noi dimensiuni  ) .

Cazarea

Cazare ieftina la Express Zoe , aprox 45 eur / dubla / noapte.

Farmec tipic otoman va ofera hanul de lemn renovat Yesil Ev, aprox 75 eur / dubla / noapte.

Un hotel de lux din lantul Four Seasons va costa 185 eur / dubla / noapte.


Masa 

restaurantele cu fructe de mare sunt obligatorii ( recomandam pestele  Balik care se gaseste doar in Turcia ).


Transport 

Deplasarea intre cele mai importante obiective turistice se poate face pe jos ( sunt apropiate ca locatie ). Pentru cine doreste exista taxi, metrou sau tramvai ( dar este foarte aglomerat ).


Program propus 4 zile Istanbul

Incepem calatoria dinspre Cornul de Aur spre centrul vechi. Atractia principala este palatul Topkapi ( resedinta a imperiului Otoman timp de 3 secole ). Aici ai nevoie de1 zi pentru a vizita cele 4 curti, salile numeroase si incaperile haremului.


A 2 a zi incepem cu  Hagia Sf Sofia si Moscheea Albastra care sunt vis a vis de Topkapi. In drum spre marele bazar poti vizita bazinul bizantin subteran.


A 3 a zi iti recomandam bazarul Egiptean de pe tarmul cornului de aur. Dupamasa serveste ceva in cafenelele din vechea Pera, zona din apropierea turnului Galata.

Ultima zi este dedicata unei excursii de aprox 6 ore cu feribotul pe Bosfor cu o oprire de 2 ore pentru prinz cu peste si vizitarea unui sat mic de pescari.

- un tarif mediu pentru 2 persoane/zi ar fi 120 eur ( cazare, masa si plimbare pe Bosfor ).

Sfaturi 

- regula de aur este ca TREBUIE sa negociezi in bazar ( altfel vei plati mult peste cit valoreaza )

- atentie la stridii si in general la mincarea de pe strada ( temperatura ridicata poate duce la deteriorarea acesteia foarte repede )

- atentie la restul primit ( taxi sau magazine )

- trebuie sa te descalti pentru a intra in moschei